Akciók, Események, Hírek, Kozmetikumok

Natúr, vagy Bio kozmetikum – mi a különbség?

A tudatos és igényes szépülni vágyók már jó ideje keresik a natúr és biokozmetikumokat, és az azokkal dolgozó kozmetikusokat. Egyre több információ jut el a fogyasztókhoz a környezeti ártalmakról, míg egyre többeknek van hosszabb-rövidebb időre olyan bőr problémája, amire a hagyományos vegyi kozmetikumok kevésbé képesek megoldást kínálni.

Növekvő igény lépett fel arra, hogy tiszta, a lehető legkevesebb mesterséges anyagot tartalmazó készítményeket használjunk. Elindult a természetes anyagokhoz való fordulás a kozmetikai iparban is, hiszen itt az egyik legnagyobb kiterjedésű érzékszervünkről, a bőrünkről van szó.

Kialakultak a natúr, bio és biodinamikus kozmetikumok, amelyek négyszer-ötször több hatóanyagot építenek be  a bőrbe a hagyományos kozmetikumokhoz képest, mivel nincs szükség közvetítő anyagokra, és irritáló anyagoktól mentesen kellemesebb,  üdítőbb érzetet is biztosítanak.

Natúr – bio – biodinamikus kozmetikumok

A natúrkozmetikumok olyan arc- és testápolási készítmények, amelyek előállításához csak és kizárólag természetes eredetű alapanyagokat (gyógynövény-, zöldség-, gyümölcs- pulpokat, dzsúzokat, kivonatokat, értékes növényi olajokat, illóolajokat, növényi glicerint, természetes emulgeátorokat mint pl. szójalecitin) használnak.

Leegyszerűsítve, azért natúr egy kozmetikum, mert nem tartalmaz számos, vegyi kozmetikum alapanyagot.

Így nincs bennük:
–    Kőolajszármazékok, mint pl. vazelin, paraffinolaj;
–    Szilikonolaj,
–    Mesterséges szinezékek,
–    Szintetikus illatanyag
–    Elölt állatokból származó vegyületek, (mint pl. kollagén)
–    Etoxilált emulgeátorok,
–    Génmódosított növényekből származó anyagok,
–    Propilén glikol
–    Parabén és izotiazolin típusú tartósítószerek,
–    Ezüst sók
–    A hajsamponok, tus- és habfürdők esetében Sodium lauryl-sulfate és Sodium Laureth sulfate. SL.S. és S.L.E.S.

A fentiek közül csak néhánynak a  mellékhatása:
parabén allergizálhat, EDTA, Etilén di-aminotetra acetát: kémiai segédanyag, a konzerváló szerek hatását erősíti, nehezen lebomló anyag, igénybe veszi a környezetet* az aluminiumsók kapcsán magasabb mellrák kockázatról jelentek meg tudományos jelentések SLS és SLES bőrirritációt okozhat BHT – butil-hidroxi-toluol – kémiai antioxidáns – állatkísérletekben rákot okozott*

* Kozmetikai hatóanyagok kiértékelése az INCI megnevezésük alapján Szerző: Dr. med. Ernst W. Henrich és Dr. rer. nat. Thomas Baumann

Az Amerikai Országos Orvosi Könyvtár online adatbázisában (pubMed) lehet vonatkozó kereséseket végezni – www.pubmed.gov

Természetesen már ezen anyagok hiánya is nagy megkönnyebbülést jelent a környezet káros hatásainak és a stressznek kitett és esetleg megfáradt bőrnek.

Tanúsított Bio
A magasabb tisztaság elérése érdekében tisztább alapanyag felhasználás a következő lépés, ez a tanúsított biokozmetikumok csoportja.

A biokozmetikumok tanúsítottan ökológiai termelésből származó természetes alapanyagokat tartalmaznak és maga a kész kozmetikum is megfelel a tanúsítási hatóság követelményeinek. Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonporfit Kft (HU-ÖKO-01) végzi a minősítéséket, amely 95 %-ban tanúsított ökológiai termelésből származó alapanyaghányadot követeli meg.  Ezen felül a gyártó üzemnek és technológiának is egy szigorú követelményrendszernek kell megfelelnie.

Tehát biokozmetikumok, lényegében olyan “natúrkozmetikumok” amelyek eleget tesznek az EU bio- ill. ökológiai kozmetikumokra vonatkozó szabályozásának, illetve az adott tagország EU szabályozásnál szigorúbb előírásainak.

FONTOS: hasonlóan a natúrkozmetikumokhoz a biokozmetikumok sem tartalmazzák a fenti listán leírtakat, sőt aluminiumsóktól mentesek, nincs bennük egyéb szintetikus anyag, pl. EDTA vagy szintetikus fényvédő.

Biodinamikus:

A biodinamikus termelés során a környezet és ember minél teljesebb harmóniájára, a természet minél alacsonyabb mértékű ’kihasználására’ törekszenek.

Ez a mezőgazdasági termelési mód annyiban szigorúbb a biotermelésnél, hogy itt pl. a növényvédelemben kizárólag gyógynövény- és kvarcliszt preparátumokat alkalmaznak, a növények ültetésénél és betakarításánál a holdállásokat is figyelembe veszik. Ezen növények hatóanyagai így tisztábbak, erősebbek.

Legújabban a biodinamikus termelésből származó alapanyagok növekvő elterjedése látható a biokozmetikai felhasználásban. A biodinamikus termelést és abból származó termékeket, ilyen alapanyagot felhasználó kozmetikumokat a német demeter e.V. Intézet is tanúsítja.

Forrás: https://www.szepsegszakma.hu/kozmetika/szakmai-irasok/299-natur-vagy-bio-kozmetikum-mi-a-kueloenbseg.html

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?