Akciók, Események, Hírek, Kozmetikumok

A natúrkozmetikumok különböző jellemzői

Számos natúrkozmetikai termék létezik, ezért nem csoda, ha ezek a termék különböző tulajdonságokkal és jellemzőkkel bírnak. A natúrkozmetikai fogalmak sűrűjében így könnyen elveszhetünk. Mi most ebben szeretnénk egy kicsit rendet tenni. Íme néhány fogalom, amelyekkel jó, ha tisztában vagyunk.

Natúrkozmetikum

A natúrkozmetikumok előállításához csak természetes nyersanyagokat használnak fel, amelyeket amennyire csak lehetséges kíméletesen nyernek. A fogalom nem védett, ezért fontos, hogy némi ismeretünk legyen a natúrkozmetikai minősítésekről.

Az erdeti natúrkozmetikumok összetevői csak minimális kivétellel tisztán növényi, ásványi vagy állati eredetűek. Ezek szigorúan ellenőrzöttek és pecséttel ellátottak.

Ásványolaj

Az anyag kőolajból előállított és addig szűrt, amíg egy átlátszó olaj nem keletkezik. Az ásványolaj olcsó, tartós és az emberek többsége tökéletesen tolerálja. Ennek ellenére az ásványolaj problémás is. A MOSH és MOAH olyan kémiai vegyületek, amelyek az ásványolajban fordulnak elő és később a szervezetben sokasodnak. Hosszútávú hatásuk még nem teljesen tisztázott. A valódi natúrkozmetikumokban felhasználása tilos.

Tartósítószer

Ez az anyag lényeges, a kozmetikai termékek tartóssá tételéhez. A tartósítószerek meggátolják a gombák, vírusok és baktériumok elszaporodását, így a kozmetikumok sokáig probléma nélkül alkalmazhatóak. Számos tartósítószer azonban nem éppen jó a bőrnek és bizonyos esetekben akár allergiát is okozhatnak. A natúrkozmetikumok is tartalmaznak tartósítószereket, azonban ezek legtöbbször illóolajokból vagy alkoholos növényi kivonatokból állnak. Ezeket a bőr általában jól tolerálja.

Parabén

Ez az anyag egy tartósítószer. Legtöbbször a tusfürdőkben, samponokban és napozó termékekben találkozhatunk vele. A bőr felveszi a parabént. Az anyag hatása még nem teljesen tisztázott, de bizonyított, hogy befolyásolja és zavarja a szervezet hormonháztartását. Ezenkívül feltételezik, hogy allergia kiváltó vagy rosszabb hatása is van. A valódi natúrkozmetikumokban a parabén felhasználása tilos.

Szilikon

Ez az anyag, az ásványolajhoz hasonlóan, kőolajból előállított. Sokoldaúan felhasználható és olcsó, emiatt a kozmetikai termékek gyakori össszetevője. A szlikon egy finom filmmel vonja be a bőrt, ezáltal jó érzést kelt. Ezzel egyidejűleg azonban lassítja a bőr természetes folyamatait. A samponok esetében teljesen hasonló. A haj selymes és sima lesz, azonban a szilikon teljesen körülöleli, így az nem tud lélegezni. Hosszútávon nem jó a hajnak és a bőrnek, azonban egészségügyi kockázatot csak akkor jelent, ha valaki allergiás a szilikonra. A valódi natúrkozmetikumok nem tartalmaznak szilikont.

Szintetikus színezék

Az iparilag előállított színezék elsősorban a dekoratív kozmetikumokban (rúzs, szemhéjfesték & Co.) kerül felhasználásra. Gyakran a színek kőolajből előállítottak, ezáltal irritálhatják a bőrt, illetve rákkeltő tulajdonságokkal bírhatnak. A valódi natúrkozmetikumokban a szintetikus színezék felhasználása tilos.

Szintetikus illatanyag

Ezek az anyagok költsége alacsony és rendkívül tartósak. Míg a természets illatanyagok hamar elpárolognak, addig a szintetikus rokonaik sokkal tovább megmaradnak. A szintetikus illatanyagokról csak akkor kell beszélni, ha egy bizonyos koncentrációt meghaladnak. Ezek az anyagok azonban az allergia mellett fejfájást és szédülést is okozhatnak. A valódi natúrkozmetikumokban felhasználásuk tilos.

Pálmaolaj

Ezt a tisztán növényi olajat az olajpálma gyümölcséből nyerik. Mivel az olajpálma nagyon gyorsan növekszik, így olaja rendkívül olcsó és szinte minden termékben megtalálható. Azonban mégis problémás. Az erdőirtás mellett, mindenképpen meg kell említeni a gyermekmunkát és az állatok élőhelyének megzavarását is. A pálmaolaj teljes elhagyása mára már szinte teljesen lehetetlen, azonban számos kezdeményezés létezik a pálmaolaj gazdálkodás fenntarthatóvá tételéért. Kínálatunkban található pálmaolajmentes termékeket itt találja.

Bio

Az ellenőrzött biológiai gazdálkodásból származó összetevők szintetikus növényvédőszerek és műtrágya nélkül termesztettek. Ez a természetet is kevésbé terheli. Csak azon termékek kaphatnak Bio pecsétet, amelyek összetevőjének legalább 95%-a biológiailag előállított vagy vadgyűjteményből származik. Azonban itt is többféle minősítés létezik. A minimális konszenzus az EU-Bio pecsét, amelyre minden más Bio pecsét épül. Az egyik legszigorúbb ezek közül pl. a Demeter.

Vegán

Vegán termékeink semmilyen állati eredetű terméket nem tartalmaznak. Vegán termékeinkben tehát semmilyen oylan anyag nincs, mint pl. a zselatin, méz, méhviasz, stb…. Azonban fontos, hogy óvatosak legyünk: A fogalom nem szabályozott, ezért gyakran csak marketingfogásként használják. Nálunk biztos lehet benne, hogy vegán terméket vásárol: Vegán natúrkozmetikumok széles választéka.

Fairtrade

Ez azt jelenti, hogy a nyersanyagok fenntarthatóak és a termékek erőforrás-kíméletesen előállítottak, illetve a termelők alkalmazottjaikat megfelelően jutalmazzák. A Fairtrade az igazságtalan és kizsákmányoló gazdasági struktúrák ellen alakult. A fairtrade termékek gyakran bio termékek és nem tartalmaznak semmilyen kémiai adalékanyagot.

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?